Oefenspelletjes

10 Hoog

Basisspel

10 hoog is een heel eenvoudig spelletje. Je kan het met 1, 2, 3 of meer spelers spelen, zolang het maar op het schrijfbord past.

De regels zijn simpel. Iedere speler gooit 10 keer drie pijlen. De score wordt iedere beurt bij de totaal score opgeteld. Wie na tien beurten de meeste punten op het bord heeft staan, heeft gewonnen. Dubbels, tripples en Bull en Bull’s eye tellen voor de normale score mee. Er zijn dus maximaal 1800 punten te halen (10x 180).

Variaties

10 hoog kan je moeilijker maken door af te spreken dat alleen de dubbels, of de tripples tellen. Je kan het nog moeilijker maken door af te spreken dat bijvoorbeeld alleen dubbel 2, of triple 20 telt.

het eerste spel dat we spelen

Trefpunt Beginnersspel

Het doel van het spel is om in 10 beurten zo hoog mogelijke score te bereiken. In dit spel mikken we op de Bull. Als je in de buurt komt van de bull (dat wil zeggen binnen de tripple-ring), dan krijg je 1 punt, als je in de enkele bulll gooit krijg je twee punten, als je in de dubbele bull gooit krijg je drie punten.

Dit spel kun je spelen met één, twee, drie of vier spelers (of meer als dat op het schrijfbord past).

Dit spel maakt onderdeel uit van de eisen van het A-diploma. Je moet dan 30 punten of meer gooien.

Oefenspel van Joost van Zoelen

Dit oefenspelletje is verzonnen door ons jeugdlid Joost van Zoelen uit Lelystad.

Je begint met 50 punten. Die probeer je uit te gooien met dubbel Bull. Als dat lukt krijg je 3 punten. Lukt het niet, dan kun je daarna nog uitgooien op een dubbel. Als dat lukt, dan krijg je 1 punt. Lukt het niet om uit te gooien dan krijg je 0 punten.

Je kan dit spelletje spelen met een vast aantal beurten, bijvoorbeeld 10.  Degene met de meeste punten wint dan.

Je kan ook spelen wie er het eerst een bepaald aantal punten haalt, bijvoorbeeld 10.

Spelen met gedraaid bord

Het lijkt raar. Het bord een kwartslag of een halve slag draaien en dan een 501 spelen.

Zo raar is het niet. Uiteindelijk wil je de triples en dubbels overal kunnen raken. Door de triple 20 ergens anders te zetten, oefen je automatisch op een ander gedeelte van het bord. Ook de dubbels komen heel anders te zitten.

Ook vraagt darten op het bord meer van je concentratie. Die wordt door dit “rare” spelletje dus ook extra geoefend.

Probeer het maar eens!

Trefpunt Oefenspelletje Rond de klok

Bij Trefpunt rond de klok gooi je eerst drie pijlen op de 1, dan op de 2, dan op de 3 en zo verder tot de 20 en daarna de Bull.

Bij de start van het spel, heb je 25 punten. Als je het vak dat aan de beurt is raakt, krijg je daarvoor 1 punt. Voor het basis-spel maakt het niet uit of je een enkel, triple of dubbel gooit. Op ieder vak kun je dus 3 punten verdienen. Het aantal punten dat je haalt, voeg je toe aan het totaal.

Als je drie pijlen mist op het vlak, dan wordt jouw totaal verminderd met de waarde van het vak. Mis je bijvoorbeeld de 6 met 3 pijlen, dan gaan er 6 punten van jouw totaal af.

Zoals je begrijpt ben je af als jouw totaal onder de 0 komt. Als meer spelers het einde halen, dan wint diegene die de meeste punten heeft gehaald.

Variaties

Dit spel kun je ook zo spelen dat alleen één deel van het vak waarop je moet gooien telt. Bijvoorbeeld: Alleen het grote enkele vlak telt (dat is nog makkelijk), of alleen het kleine vlak tussen bull en triple telt. Om dubbels te oefenen kan je zelfs nog spelen dat alleen de dubbel telt. Maar dan ben je wel erg goed, als je helemaal rond komt!

5 up and down

Iedere speler begint met 5 punten. 

Speler 1 begint en gooit een aantal punten
Speler 2 gooit daarna. Gooit hij meer, dan gaat er een punt af bij speler 1, anders gaat er een punt af bij hem zelf.

De volgende beurt begint speler 2 en zo voorts.

Je kan er ook punten bij krijgen door vooraf af te spreken wat je daarvoor moet raken. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je de twintig moet raken om er een punt bij te krijgen, of een triple. Je kan om het spannend te maken ook afspreken dat een goede darter een ander vakje moet raken dan de mindere darter om een punt er bij te krijgen.

Het spel is afgelopen als iemand op 0 punten komt, of als iemand op 10 punten komt. Daarom heet het spel ook 5 up and down!