Fair Play NDB

Meer sportiviteit op en rond de dartsbaan, een schone en dopingvrije sport en voorlichting over matchfixing. Dat is het doel van de ‘NDB Fair Play’-campagne die deze week van start is gegaan!

Darten is een prachtige sport. Het is spannend, snel, gezellig en spectaculair om naar te kijken. Iedereen kan darten en wij willen dat iedereen van darts geniet. Darters, ouders, begeleiders en supporters. De Nederlandse Darts Bond heeft de NDB Fair Play campagne ontwikkeld voor de dartssport gebaseerd op drie pijlers:

1. gedragsregels
2. dopingbeleid
3. matchfixingbeleid

Gedragsregels:
Er zijn vele voorbeelden te vinden van onsportief gedrag en het komt voor op elk niveau en in elke sport. Onsportief gedrag dat kan variëren van je tegenstander uit zijn concentratie halen, valsspelen tot onbeheerst gedrag zoals schreeuwen tegen teamleden of driftbuien. Ook kennen we vele voorbeelden van ruziënde ouders en supporters langs de kant. De NDB wil met deze campagne meer bewustzijn creëren bij darters, ouders, begeleiders en publiek hoe jij je dient te gedragen op en rond een dartsbaan. Daarvoor heeft de nationale bond gedragsregels met sancties opgesteld die ervoor moeten zorgen dat iedereen zich sportief gedraagt en elkaar met respect behandeld. Meer hierover kun je hier vinden.

Dopingbeleid:
Een schone sport is voor iedereen belangrijk! Geen darter wil graag een wedstrijd spelen tegen iemand die doping gebruikt. En vrijwel niemand wil op een oneerlijke manier voordeel hebben. Maar onbewust dopinggebruik komt ook veel vaker door dan men denkt. Hoe kan dat? Doping kan in allerlei stoffen voorkomen, bijvoorbeeld in voedsel en drank maar ook in geneesmiddelen en voedingssupplementen. De NDB wil met deze campagne voorlichting geven over de dopingrisico’s. Wij vinden het heel belangrijk dat al onze leden goed op de hoogte zijn van de dopingregels en hoe je een onbewuste overtreding kunt voorkomen! Meer hierover kun je hier vinden.

Matchfixing:
Matchfixing is een wedstrijd beïnvloeden tegen betaling. Dat is algemeen bekend. Maar niet alleen dat, ook opzettelijk je maatje helpen om hoger in de ranking te komen of zich te kwalificeren voor een groot toernooi door bijvoorbeeld een finale te verliezen, wordt gezien als matchfixing. Of bijvoorbeeld opzettelijk een (poule)wedstrijd verliezen omdat je reeds uitgeschakeld bent en/of naar huis wilt? De NDB vindt de integriteit van sport en een eerlijk competitieverloop van groot belang. Daarom willen we meer bewustzijn creëren over het onderwerp matchfixing. Meer hierover kun je hier vinden.

De NDB Fair Play campagne is tot stand gekomen met medewerking van de KNBB vanuit hun campagne ‘samen voor een schone afstoot’. Tijdens de eerste NDB Ranking van dit seizoen in Almere zal de officiële aftrap zijn en op alle door de NDB georganiseerde toernooien tijdens het seizoen 2017-2018 zal er aandacht zijn voor deze campagne.

De NDB roept alle darters op, van topspeler tot gezelligheidsspeler, onze campagne te steunen!

Speciaal voor deze campagne is er een NDB Fair Play website ontwikkeld. Hierop kun je heel veel informatie vinden over gedrag, doping en matchfixing. Klik hier om direct naar de NDB Fair Play website te gaan.